Zeer tevreden W.H.S.C. & Dag van het Park

Recreanten – Heerlijke pot softbal in Assen
Op een woensdagavond, waarbij half Nederland zich verheugde op de Europa league finale van Ajax, speelden de softbalteams van The Pioneers en W.H.S.C. een wedstrijd tegen elkaar in Assen. Doordat er wat twijfelgevallen en afzeggingen binnen het recreantenteam waren werd aspirant Fleur aan het team toegevoegd. Uiteindelijk zaten er toch tien heren en dames (vanavond eerlijk verdeeld) in de gasten dug-out van The Pioneers. Een aantal spelers begon aan een op het oog fanatieke warming up, terwijl weer een ander het uitlopen van de dug-out al voldoende vond om de beenspieren opgewarmd te krijgen. Er werden vervolgens ingegooid en ingeslagen. De W.H.S.C.-recreanten waren helemaal klaar voor de wedstrijd.

Richard stuurt zijn teamgenoten aan vanuit het coachvak

The Pioneers stelden zich op in het veld en maakten zich klaar voor het slaggeweld van W.H.S.C. Deze eerste slagbeurt zou zich kenmerken als de “1-3” slagbeurt. Achtereenvolgens Tess, Suzanne en Fleur gingen uit door deze actie. Tussendoor liep Ronald, mede geholpen door een tik van Thijs, een punt binnen. De slagbeurt van The Pioneers zou een stuk beter verlopen. Er kwamen maar liefst negen slagmensen tegenover startend pitcher Reinier te staan. Het outfield van W.H.S.C. kreeg het erg druk en de thuisploeg wist direct vier punten te scoren.

Eén van de mooie facetten aan de honk- en softbalsport is het duel tussen de pitcher/catcher en de slagman. Nou, hier was vanavond echt wel sprake van. De pitcher van The Pioneers ging het duel met de slagmensen aan. Ze nam de tijd, er werden tekens met de catcher uitgewisseld, er werd nog een keer overlegd en de molenwiekworp werd afgewisseld met boogballetjes. Zo ontstonden er boeiende duels en sneuvelden bijvoorbeeld Britt en Hans met drieslag. Echter, de W.H.S.C.-recreanten wisten zich ook wel raad met dit tactisch steekspel. Een aantal malen waren alle honken bezet, maar bleven de punten uit doordat de beslissende verre tik uitbleef. Aan de andere kant sprokkelden The Pioneers wel de punten bij elkaar, maar het bleef toch een vrij spannend duel. Na drie inningen was de tussenstand 11-5 in het voordeel van The Pioneers. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 15-7 stand voor de gastheren.

Beide teams speelden een leuke wedstrijd waarbij er een aantal leuke veldacties aan W.H.S.C.-zijde te noteren vielen:

  • Er werd een strak dubbelspel afgeleverd waarbij er lopers op twee en drie uitgingen;
  • Op het derde honk werd er een loper van The Pioneers uitgetikt;
  • Fleur maakte een mooie vangbal in het outfield.

Komende woensdag spelen de recreanten de volgende wedstrijd. Er wordt dan thuis tegen Bedrocks gespeeld.

Aspiranten – The Blokes vs. W.H.S.C.
Met een beetje een dubbel gevoel vertrokken onze aspiranten zaterdag naar Veendam. De vorige keer hadden ze flink aan de broek gekregen door de titelkandidaat. Daar en tegen, de voorcompetitie is voorbij en na een weekje rust was de motivatie daar om met frisse moed te starten aan het tweede deel. Alle standen stonden weer op nul en op een zonovergoten veld werd er met een graadje of 25 begonnen aan de wedstrijd.

Wederom waren onze aspiranten onder de indruk van de grote Veendammer pitcher. Toch hielden zij zich sterk en zorgden zij er door verdedigende slagbeurten keer op keer voor dat hij zo’n vijf à zes ballen nodig had. Ondanks dat wisten er in de eerste slagbeurt maar vier W.H.S.C.-ers het slagperk te betreden zonder verdere resultaten. Echter, de huidige tactiek werkte en een met grote sprongen minderde het resterende aantal ballen dat de pitcher mocht gooien. Voor W.H.S.C. begon Fleur op de heuvel. In eerste instantie zag ze her behoorlijk tegenop, omdat het pitchen haar de vorige keer in Leek niet zo goed af ging. Toch liet ze zich niet kennen en ze betrad met een open houding de heuvel. Rustig overgooien was de opdracht en hier wist zij zich aan te houden. Met slechts elf ballen kwam de eerste inning tot een einde, eenmaal drieslag en twee mooie veldacties. In eerste instantie hadden we afgesproken dat ze één inning zou gooien, maar vanwege het succes wilde Fleur hier graag nog eentje aan vast plakken. Wel wist Veendam twee puntjes binnen te sprokkelen.

De volgende inning kende een gelijk karakter. W.H.S.C. had moeite om zelf op de honken te komen, maar verdedigend werd er geslagen waardoor de Veendammer pitcher veel ballen moest gooien. Er mag aan onze zijde nog wat meer geslagen worden op discutabele slagballen met twee slag count. Op zo’n moment is een beetje lef vereist om te gaan voor een lastige slagbal. Maar goed, dit is een mooi leerpunt om mee te nemen. Fleur had in twee inningen 24 ballen gegooid en maar liefst vier keer drieslag. Zelfs in de kop van de slagploeg van The Blokes wist ze twee keer drieslag te gooien. Zijn zij dan te gretig of werkt onze tactiek? In ieder geval werden er veel punten voorkomen door goed honkbal. Iedereen dacht mee met het spelletje en in het vel werden leuke acties gemaakt.

Sebastian nam het stokje over van zijn zus en hij wist de speelwijze voort te zetten. Goed gegooide ballen, strakke veldacties door zijn teamgenoten en weinig fouten. Door honkslagen en af en toe een doorgeschoten bal wist The Blokes in totaal negen punten te scoren. Door goed spel van onze aspiranten werd een veel grotere uitslag voorkomen. De wedstrijd kwam ten einde door een prachtige vangbal door Tess in het middenveld. De Veendammer op twee vertrok vol goede moed naar het derde honk, maar moest noodgedwongen terug door de vangbal van Tess. Een strakke aangooi was te snel voor de loper om het honk te bereiken en een duppelspel was gemaakt. Einde wedstrijd, 9-0 voor Veendam, maar zeer tevreden zijn wij naar huis gegaan.

Pupillen – W.H.S.C. vs. The Blokes
Vanwege een jeugdtoernooi bij WVV werd de thuiswedstrijd van het pupillenteam tegen The Blokes uit Veendam verplaatst naar het complex van de Blokes. Onder een felle middagzon, met temperaturen die opliepen naar de dertig graden, werd begonnen aan de wedstrijd. Met Glenn op de heuvel begonnen de pupillen toch wat stroefjes. De eerste slagman van Veendam kwam door een wilde worp en wat veldfoutjes binnen. Het eerste tegenpunt was een feit. De rest van de inning liep gelukkig beter voor onze pupillen. Met driemaal drieslag konden de Veendammers terug naar de dugout.De gelijkmakende slagbeurt begon niet lekker met éénmaal drieslag en een vangbal waren er rap twee uit. Gelukkig zorgde Tom ervoor dat er, met twee uit, een punt werd gescoord. De stand was weer gelijkgetrokken.

Finn aan de plaat tegen The Blokes

In de tweede inning waren de pupillen goed warmgedraaid. Met een vangbal en tweemaal drieslag was het drie op, drie af. In de gelijkmakende slagbeurt zorgde Sirion meteen voor een goede opening met een honkslag en door twee doorgeschoten ballen en een gestolen honk scoorde hij het tweede Winschoter punt. Daarna volgde helaas driemaal drieslag.

De derde inning zou het hoogtepunt van de wedstrijd worden. Dit gold echter niet voor Veendam. Weer was het drie op, drie af voor de tegenstander. Voor de tweede helft van de inning zweepte de Winschoter coaches de pupillen nog eens op. Het resultaat zou snel volgen. Het begon met Stef aan slag. Met een geweldige poeier sloeg Stef de bal ver het buitenveld in. Dat werd rennen en Stef kon blijven rennen. Een homerun was het resultaat en weer een puntje binnen. De volgende slagman, Glenn, wilde ook graag meedoen in het slaggeweld en hij kwam met een mooie honkslag op de honken. Door vervolgens tweemaal te stelen wist Glenn zelfs het derde honk te bereiken. Aan Ingmar de taak hem binnen te slaan. Dit ging echter niet helemaal volgens plan en Ingmar ging uit met een vangbal in het binnenveld. Nog niks aan de hand natuurlijk, want er was pas één uit. Tom was de volgende die mocht proberen Glenn binnen te slaan. En toen, BANG, een hele verre klap van Tom. Zelfs al was Glenn gaan kruipen had hij de thuisplaat nog gehaald. Ondertussen bleef Tom rennen en rennen en ja hoor weer een homerun. De tweede van deze inning. Na een mooie tik wist ook Finn de honken te bereiken. De volgende slagman was Sirion en ook hij kwam, door een fout van de tegenstander, op de honken. Daarna volgde veel gestolen honken en doorgeschoten ballen. Zowel Finn als Sirion wisten daardoor te scoren. Vijf punten liepen in de inning binnen en dus was het wisselen.

De vierde inning viel vooral op door ijzersterk verdedigend werk van beide ploegen. Zeer mooi was de vangbal van Finn, die hij bijna achter zijn schouder nog wist te pakken. Daarnaast was er nog een vangbal en één keer drieslag. Na de vijf punten uit de vorige inning wilden de pupillen graag op dezelfde voet doorgaan met slaan. De tegenstander was echter zeer goed bij de les en maakte drie snelle outs doormiddel van een drieslag, een vangbal en een actie één (pitcher) naar drie (eerste honkman).

De wedstrijd liep al meer dan een uur en de vijfde inning zou de laatste blijken te zijn. De ploeg uit Veendam wilde nog één laatste keer laten zien dat zij zeker niet onderdeden voor onze pupillen. De eerste slagman ging uit, maar de tweede slagman gaf de bal een flinke tik. Over de middenvelder heen. Het leek alsof ook Veendam een homerun mocht gaan noteren, maar door een ijzersterke worp uit het buitenveld bleef de loper bij het derdehonk. Het was een flinke tik die pitcher Ingmar, die inmiddels het gooien van Glenn had overgenomen, moest incasseren. Vervolgens kwam er nog een sterke slagman van Veendam aan slag. En weer een verre tik, ver in het buitenveld, zelfs zo ver dat het een homerun werd. Twee slagmensen, twee verre tikken en twee punten tegen. Echter herstelde Ingmar zich bijzonder goed. De volgende slagvrouw kon terug naar de dug-out nadat ze drie prachtige slagballen om de oren had gekregen. Inmiddels twee uit, nog één uit nodig. Maar nog was de Veendammer slagploeg niet klaar. Weer werd er een honkslag geslagen. Verder wisten de Veendammers echter niet te komen. De laatste uit kwam via een drieslag. Na een spannende laatste inning wisten de pupillen de wedstrijd er toch uit te slepen. Eindstand W.H.S.C. – The Blokes: 7 tegen 3.

Heren – W.H.S.C. vs. Caribe & Dag van het Park
Zondag 28 mei stond het jaarlijks terugkerende evenement het ‘Dag van het Park’ weer op de planning. Ook W.H.S.C. deed wederom mee aan het evenement. Op onze accommodatie konden bezoekers een balletje slaan in onze slagkooi, een bezoekje brengen aan onze informatiestand, een balletje gooien met onze jeugdspelers en/of genieten van de heren honkbalwedstrijd W.H.S.C. tegen Caribe.

De wedstrijd kende een eenzijdig karakter, maar omvatte toch veel vermaak. Onze heren mochten aantreden tegen het vierde van Caribe. Dit is een groepje heren met weinig honkbalervaring die dapper meespelen in de vierde klasse. Dit jaar spelen ze voor het tweede jaar mee in de competitie en de ontwikkeling is goed zichtbaar. Aan de zijde van W.H.S.C. werden vele honkslagen geslagen waarop diverse punten binnen liepen. Het warme weer onderdrukte aan het begin de vele honkacties niet, maar later werd het toch echt te warm. Af en toe een break om even op te frissen was zeker nodig. W.H.S.C. bleef scherp en wist vele mooie, echter ook een aantal onvolledige, acties te maken. Eentje die op het publiek veel indruk maakte was een dubbelspel met een uit op het tweede honk en vervolgens een uit op het thuishonk. Een ander zeer leuk punt was dat nieuw herenlid Martin in de eerste slagbeurt van zijn honkbalcarrière een mooie honkslag, goed voor twee RBI’s, sloeg. Super! Voor het publiek een rustig en overzichtelijk potje honkbal zonder te veel ingewikkelde acties en met vele honkslagen.

De jeugd was erg fanatiek tijdens de Dag van het Park. Een aantal pakten leuk het mikken op een target op met voorbijkomende bezoekers. Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast de passie voor de sport werd geuit. De gehele dag liep het af en aan met bezoekers langs de hekken. De ene koos ervoor op ons terras een beetje fris te drinken, de ander trotseerde de hitte en betrad onze slagkooi om een paar ballen te slaan. Dick Ronald verschafte nieuwsgierigen de nodige informatie bij de informatiestand. Al met al een leuke dag voor W.H.S.C. en haar leden die mogelijk zijn vruchten nog gaat afwerpen.

Onze jeugdleden enthousiasmeren bezoekers Dag van het Park