Heren spelen prima pot

Na de oorwassing van vorige week waren de heren erop gebrand zich te revancheren. De tegenstander van deze wedstrijd was het tweede herenteam van de Northern Stars uit Leeuwarden. De wedstrijd werd gespeeld op zaterdag om drie uur ’s middags. Een voor onze competitie ongebruikelijke dag en tijd. Toch reisden de heren vol vertrouwen af naar Friesland.

Voor een drietal heren leek de reis echter al te stranden voor deze goed en wel begonnen was. De auto van Chris besloot om bij Scheemda de geest te geven. Al rokend kwam de Twingo op de vluchtstrook tot stilstand. Snel werd er vervangend vervoer geregeld, met dank aan Marga Korte. De drie heren: Chris, Thijs en Rick waren wel weer op weg, maar konden ze op tijd komen voor de wedstrijd? Coach Hans begon zich redelijk zorgen te maken, zeker omdat beide werpers van het team Thijs en Rick te laat dreigden te komen. Vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd kwamen de drie heren aan bij het veld in Leeuwarden. Met een kort uitstel van tien minuten, zodat de heren warm konden gooien, kon er begonnen worden aan de wedstrijd.

De heren begonnen de wedstrijd aan slag. Het leek een lastige partij te worden, want de werper van Leeuwarden gooide een snelle bal, afgewisseld met een prima curvebal. Toch begon de wedstrijd goed. De eerste aan slag, Alex, bracht de bal in en wist veilig het eerste honk te bereiken. Tweede aan slag was Chris die de bal ook het veld in wist te krijgen, echter bleef het tweede honk leeg, want de eerste uit van de wedstrijd werd gemaakt op dat tweede honk. De werper van Northern Stars was nogal bang voor een steelpoging van Chris, want in totaal gooide hij wel een keer of vijf naar het eerste honk voor een pick-off. Bij elke poging was Chris op tijd terug. Het was nu aan Martin O. om Chris verder te helpen. Martin O. was na de vorige wedstrijd wel toe aan een honkslag, helaas ging hij met een drie slag terug naar de dug-out. De vierde op rij. Thijs ging uit via een veldactie. Drie uit, wisselen.

Thijs was inmiddels warmgedraaid en begon op de heuvel. De eerste slagman van Leeuwarden wist met een honkslag het eerste honk te bereiken. Deze dreigde het tweede honk te stelen, maar catcher Martin gooide een strakke bal naar eerste honkman Chris. De honkloper dook nog terug naar één, maar was duidelijk te laat. Een prachtige pick-off, die zorgde voor de eerste uit van de slagbeurt. De volgende aan slag was een oude bekende. De middenvelder speelde vorige week ook mee met het eerste van Leeuwarden. Een snelle loper en een goede slagman. Hij wist een honkslag te produceren. Vervolgens wilde hij gebruik maken van zijn snelheid en zo het tweede honk stelen. Catcher Martin had echter andere plannen en met zijn tweede strakke aangooi van de inning was de loper ruim uit. Na een vier wijd werd de derde nul van de inning snel gemaakt.

Tijd voor de heren om wat honkslagen te gaan produceren. Echter viel al snel de eerste uit met een drie slag voor Bertus Sr. Het zou voor zowel Bertus Sr. en Jr. een lastige wedstrijd worden aan slag. Paul was als tweede aan slag en wist een bal hard over de eerste honkman te slaan. De bal rolde de hoek in en Paul wist het tweede honk te bereiken. Verder kwam Paul niet want zowel Bertus Jr. als Rick konden met drie slag terug naar de dugout.

De tweede slagbeurt verliep ook aan de kant van Northern Stars snel. Slechts één slagman wist de honken te bereiken met een honkslag. In de inning was het wel even schrikken voor beide ploegen. Met twee uit probeerde Thijs een fastball langs de slagman te gooien. Deze wist de bal te raken, maar die vloog fout, heel fout. De bal raakte de scheidsrechter die naar de grond ging van de pijn. De snoeiharde bal raakte precies een onbeschermd deel van het lichaam. De schrik zat er bij alle aanwezigen goed in, maar na een korte pauze kon de scheidsrechter gelukkig door. De slagman ging overigens uit met een drie slag.

De derde slagbeurt voor de heren was nog korter dan de vorige twee. Waar in de eerste en tweede inning nog vier Winschoters in het slagperk kwamen, waren het er in deze derde slagbeurt slechts drie. Bart en Bouke gingen uit via een aangooi van de korte stop naar de eerste honkman. Martin H. kon terug naar de dugout na een drie slag. De derde slagbeurt van de Northern Stars ging al even rap. Drie man op, drie man af. Thijs wist er twee met drie slag terug te laten keren naar de dugout.

De vierde inning begon met de kop van de slagploeg aan slag voor Winschoten. Alex was snel uit met een rollertje naar de tweede honkman. Chris ging vervolgens ook uit, met een drie slag. Misschien was het handig geweest dat Chris een opstapje mee had genomen naar het slagperk, want hij stond te slaan op ballen ver boven de slagzone. Met twee uit was Martin O. aan slag. Martin was helemaal klaar met drie slag krijgen en besloot er wat aan te doen en hoe. Een harde honkslag zorgde ervoor dat de reeks van drie slag bleef staan op vier. Martin wist vervolgens het tweede honk te stelen. En toen ging het mis. De bal rolde weg van de korte stop en Martin krabbelde op om door te gaan naar het derde honk, maar struikelde bij het omhoog komen over het tweede honk. Nu zat hij gevangen tussen het tweede en het derde honk. Martin wist niet uit de rundown te komen en maakte zo de derde uit van de slagbeurt.

De vierde inning voor Leeuwarden aan slag was niet bijzonder. Thijs wist de eerste twee slagmensen uit te krijgen middels drie slag. Er volgde een honkslag, maar de derde uit volgde snel hierna. Tijd voor de heren om te gaan slaan.

Thijs begon de vijfde slagbeurt en wist met vier wijd het honk te bereiken. Thijs bleek deze wedstrijd over superbenen te beschikken, want zowel het tweede als het derde honk werd door hem gestolen. Een knappe prestatie. Er was alleen wel een honkslag nodig om Thijs het eerste punt voor Winschoten te laten scoren. En waar gedacht werd dat de werper van Northern Stars moe aan het worden was bleek niets minder waar. Zowel Bertus Sr., Paul en Bertus Jr. konden met drie slag terug naar de dug-out.

De vijfde inning zou voor de Northern Stars de beste uit de hele wedstrijd blijken te zijn. De eerste slagman wist de bal gelijk hard langs het eerste honk te slaan. Bouke wist de bal goed te verwerken, maar kon niet voorkomen dat de slagman het tweede honk bereikte. De volgende aan slag was ook een oude bekende van vorige week. De slagman wist vorige week de bal met één stuit de bosjes in te jagen. Met het eerste honk vrij werd besloten deze slagman niks moois te gooien. Het resultaat was dan ook een vier wijd. Het eerste en het tweede honk bezet en nul uit. De volgende slagman wist de bal het buitenveld in te slaan. Thijs realiseerde zich laat dat hij moest uit gaan dekken achter de catcher, want vrij verrassend besloot de loper te proberen te scoren. De bal was inmiddels in de hand van Bart beland. Bij de meeste W.H.S.C ’ers is bekend dat Bart beschikt over een hele goede arm en die zou hij nu laten zien. Een superstrakke aangooi naar de thuisplaat. Waar Thijs uit het niets voor catcher Martin opdook om de loper uit te tikken en zo het punt niet te laten scoren.

Het gevaar was echter nog niet geweken, want het tweede en het derde honk was nog steeds bezet en slechts met één uit. En het gevaar werd omgezet in punten, want de volgende slagman sloeg een honkslag. Twee punten kwamen binnen. De eerste punten van de wedstrijd en dat pas in de vijfde inning. De loper op één was nog vol euforie van zijn binnengeslagen punten en probeerde het tweede honk te stelen. Hoogmoed komt voor de val zullen we maar zeggen. De aangooi van catcher Martin was weer superstrak en de loper was ruim uit. De combi van werper Thijs en catcher Martin werkte deze wedstrijd bijna perfect.

Echter de inning was nog niet over de laatste uit moest nog gemaakt worden door de heren. De honken waren leeg, maar de tegenstander kreeg een loper op het eerste honk door gegrabbel van korte stop Paul, fout zes. Na een honkslag van de volgende slagman waren het eerste en het tweede honk alweer bezet. Er volgde nog een honkslag. Alle honken waren nu bezet. Gelukkig bleven alle mensen van Leeuwarden op de honken achter want de laatste uit werd gemaakt. Nu stonden de heren twee punten achter.

Tijd om de knuppels eens flink aan het werk te zetten. En dit ging…. niet zo best. Drie man aan slag, Drie man uit met drie maal drie slag. Rick, Bart en Bouke volgden het voorbeeld van de drie heren uit de vorige inning.

Thijs stond nog steeds op de heuvel en de arm begon moe te worden. De eerste slagman kreeg vier wijd en bereikte zo de honken. Inmiddels had coach Hans, Rick naar de bullpen gestuurd om warm te gooien. De tweede slagman sloeg een rollertje naar korte stop Paul die de eerste uit maakte op het tweede honk. Toen kwam er een prachtige actie van de kant van Winschoten. In combinatie met dom honklopen van de Northern Stars dat wel. De slagman sloeg een pop-up in het binnenveld. Paul ving de bal. De tweede uit. De honkloper op het eerste honk was vrolijk begonnen naar het tweede honk te rennen. Paul gooide snel naar het eerste honk en daar werd de derde uit van de inning gemaakt en de tweede van dit dubbelspel.

Inmiddels was het de eerste helft van de zevende inning. En aan de klok te zien de laatste mogelijkheid voor Winschoten om punten op het bord te zetten. Martin H. was als eerste aan slag en kon terug naar de dug-out met een drie slag. Inmiddels was dit de zevende! drie slag op een rij van de werper van Leeuwarden. De kop van de slagploeg moest het dan maar gaan doen. Alex was weer aan slag en ging uit met een rollertje naar de tweede honkman, net als in zijn vorige slagbeurt. Het leek weer mis te gaan voor de heren, want ze waren bij hun laatste uit aanbeland. Aan Chris de taak de wedstrijd in leven te houden. Hij sloeg de bal hoog de lucht in, net over het binnenveld. De snelle buitenvelder kwam aangerend, maar wist de bal net niet te vangen. Chris bereikte veilig het eerste honk en ging vervolgens goed door want hij wist het tweede honk te stelen.

Martin O. was weer aan slag. Hij raakte de bal slecht, maar wel in fair gebied. Het had veel weg van een geslagen stootslag. De werper van Northern Stars pikte de bal op en probeerde een sprintende Martin uit te maken op één. Dit mislukte echter totaal. De werper gooide de bal een meter of drie over de eerste honkman heen en de bal schoot langs de uitdekkende buitenvelder. Chris wist hierdoor te scoren vanaf het tweede honk en Martin bleef sprinten. Het tweede honk werd aangetikt, maar nog was Martin niet klaar met rennen. Hij stopte uiteindelijk bij het derde honk. Een zacht tikje in het binnenveld zorgde voor een punt en een man op drie. Het was nu aan Thijs om Martin binnen te slaan. En dit deed Thijs perfect, een snoeiharde bal over het derde honk zorgde ervoor dat Martin kon scoren en Thijs het tweede honk bereikte. Het was nu aan Bertus Sr. om voor het eerst deze wedstrijd een voorsprong voor W.H.S.C. op het bord te zetten. Helaas had Bertus Sr. zijn dag niet aan slag, want met de derde keer drie slag van de wedstrijd eindigde de zevende inning van de heren.

De stand was weer gelijk getrokken 2-2. De Friezen hadden nu nog één keer de mogelijkheid om een voorsprong te pakken en zo te winnen. Thijs zijn arm was inmiddels leeg, maar hij had fantastisch gegooid. In zes inningen kreeg hij slechts twee punten en 8 honkslagen tegen. Hij gooide 3 maal vier wijd en 5 maal drie slag. Het was nu aan Rick om de wedstrijd op slot te gooien. Rick begon met een geraakt werper en kreeg vervolgens een tweehonkslag om de oren. De eerste uit leek vervolgens in de maak, maar tweede honkman Alex verloor een hoge bal in de zon. De bal viel op de grond. Dit zorgde ervoor dat alle honken bezet waren. Nul uit, alle honken bezet en de sterkste slagman in de line-up van Leeuwarden aan slag. Waar in de vijfde inning de slagman een tactische vier wijd had gekregen was dit met de volle honken nu niet mogelijk. Rick wist wat hem te doen stond. Deze man moest drie slag krijgen. En drie prachtige slagballen later kon de eerste uit worden genoteerd. Maar het gevaar was nog niet geweken. De slagman die nu bij de plaat stond had eerder in de wedstrijd al een honkslag geslagen. En ook nu raakte hij de bal. De bal vloog het buitenveld in. En daar stond Bart die de bal wist te vangen. De tweede uit van de inning. Bart gooide de bal vervolgens naar het tweede honk waar de laatste uit werd gemaakt. Hoe? Door weer een aparte loopactie van de Friezen. De lopers hadden niet gewacht op de vangbal en waren al op weg naar het volgende honk. Het lukte de lopers vervolgens niet om op tijd terug te zijn op de honken en de loper op het tweede honk was veel te laat en dus uit. De loper realiseerde zijn grote fout en smeet woest zijn helm op de grond. Ondanks alle honken vol en nul uit was het de heren toch gelukt om het gelijkspel te behouden.

De heren hebben deze week laten zien dat ze heel goed kunnen spelen. In deze leuke en spannende wedstrijd waren er veel goede acties te zien. Echt een wedstrijd waar de toeschouwers rijkelijk werden beloond voor hun aanwezigheid. Het enige minpuntje voor de heren in deze wedstrijd was het slaan. In zeven inningen maar zes honkslagen slaan is niet genoeg en de dertien (!) keer drie slag is teveel. Wanneer de heren de knuppels tegen de ballen kunnen krijgen en eenzelfde niveau laten zien op verdedigend gebied dan kan het niet anders dan dat de volgende wedstrijd wordt gewonnen.

Aankomend weekend spelen de heren alweer hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen de Cubs uit Hardenberg. Komt u ze ook aanmoedigen en naar de overwinning schreeuwen? De wedstrijd is op zondag 10 september en begint om 11.00 uur.