Heren kunnen het tij nog niet keren

Op een prachtige zondagmiddag voor een honkbalwedstrijd speelden de heren een uitwedstrijd in de Culturele hoofdstad van Europa 2018; Leeuwarden en wel tegen het eerste team van de Northern Stars. De heenreis was al een uitdaging, want door werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg van Groningen moest een flinke omleidingsroute worden gevolgd.

De wedstrijd tegen de Friezen begon zacht gezegd stroef voor de heren. De werper van de Northern Stars had er zin in en begon de wedstrijd met harde slagballen waar onze slagmensen geen grip op kregen. De eerste twee inningen was het drie op, drie af voor de heren, waarvan de helft van de gemaakte nullen vielen middels een drieslag.

De slagploeg van de Northern Stars had er daarentegen zeer veel zin in en sloegen in de eerste inning de ene na de andere bal om de oren van de heren. Een aantal fouten van het veld hielpen hier niet bij. De drie uit werden alle drie gemaakt middels een drieslag van werper Thijs, echter waren er in de eerste inning al tien man aan slag geweest en vijf punten te noteren aan Friese kant. Ook de tweede inning verliep aan de kant van Leeuwarden prima. De eerste twee uit werden snel gemaakt middels drieslag, maar ook met twee uit lukte het de Friezen om nog twee punten te scoren, voordat de zesde uit van de Northern Stars werd gemaakt met de zesde drieslag van Thijs van wedstrijd.

In de derde inning kwam er eindelijke wat schot in de zaak aan de kant van onze slagploeg. Dit mede dankzij een mindere inning van de werper van de Northern Stars.  Zowel Albert als Alex wisten middels een vier wijd de honken te bereiken. Echter waren er inmiddels ook twee uit gemaakt. Maar wat de Northern Stars kunnen met twee uit, dat kunnen onze heren ook. Een honkslag van Chris, gevolgd door een twee honkslag van Paul zorgde ervoor dat er drie punten genoteerd konden worden voor onze heren. De hatelijke nul was van het scorebord. Verder dan dat kwamen de heren deze inning echter niet. Ook aan verdedigende kant verliep de derde inning uitstekend. Na een lead-off dubbel werden drie snelle uit gemaakt. Twee van de drie kwamen door een unassisted dubbelspel van korte-stop Paul die een line drive wist te vangen en zo de loper op het tweede honk wist te verassen en gemakkelijk uit te maken.

De vierde inning verliep aan beide kanten snel zonder gescoorde punten. Dit zou anders zijn in de vijfde inning. Helaas voor onze heren vielen de punten aan de kant van de Northern Stars. Onze slagploeg ging drie op, drie af en ook aan de kant van de Friezen vielen de eerste twee uit snel, beide door een drieslag, maar met twee uit wist de slagploeg van Leeuwarden weer twee punten over de thuisplaat te krijgen. Het zag er niet best uit voor onze herenploeg die inmiddels tegen een 9-3 achterstand aankeek.

Maar er was licht aan het einde van de tunnel, want de eerste werper van de Northern Stars, waar de heren weinig tegen in het slagperk konden brengen, maakte plaats voor een andere werper. Deze werper had zijn dag echter niet. Hij wist weliswaar een keer drieslag te gooien, maar ondertussen waren de honken volgelopen, want Paul kwam met een vier wijd op de honken, gevolgd door een honkslag van Thijs en een geraakt werper van Bouke. Alle honken bezet en dat met één uit en een werper in de problemen. Het was aan Bertus sr. om de punten binnen te gaan slaan. Hij sloeg helaas een zacht rollertje naar de werper die een makkelijke uit maakte op de thuisplaat. Niks aan de hand verder. Drie honken bezet, maar dan twee uit dachten de heren. Echter de catcher had, nadat hij de uit had gemaakt op de thuisplaat, de bal naar het derde honk gegooid. Thijs was ruim op tijd en iedereen dacht daar zo over, behalve de scheidsrechter die tot ieders verbazing en ontsteltenis Thijs uitgaf op het derde honk. Nu waren er ineens drie uit en bleven er potentiële punten achter op de honken. En dat door een foute beslissing van de scheidsrechter, welke de scheids later ruiterlijk toegaf, maar het kwaad was reeds geschied.

Werper Thijs kookte nog van woede en wist dit om te zetten in de eerste twee uit van de zesde inning. Maar de Northern Stars hadden eerder in de wedstrijd al laten zien ook met twee uit nog prima slagwerk aan de dag te kunnen leggen. Er volgden twee honkslagen. Weer had Leeuwarden het eerste en het tweede honk bezet. Er volgde wederom een verre, hoge klap linksvelder Bouke ging achter de bal aan en ving hem al rennend om daarna vol in de ankers te moeten om niet over het hek te vliegen. Er waren geen punten gescoord aan Friese kant.

Inmiddels was het de top van de zevende inning en het einde van de wedstrijd nadere snel. Er moesten dus punten worden gescoord. De werper van de Northern Stars bleef problemen houden met de controle over zijn worpen. Eerst werd Albert geraakt, die meteen ter aarde stortte. De volgende slagman Martin Huisman werd ook geraakt. Dit zette nogal wat kwaad bloed bij onze heren. Vervolgens wist Alex met een vier wijd ook de honken te bereiken. Dit zag er goed uit voor de heren. Alle honken vol en nog geen uit was er gevallen. Een honkslag van Chris bracht het eerste punt binnen. Dit werd gevolgd door een gigantische tik van Paul. De honken liepen leeg en zelf wist Paul het derde honk te bereiken. Eenmaal hier aangekomen werd hij meteen doorgestuurd, want de korte stop van de Northern Stars liet zich de bal ontglippen en zo scoorde Paul het vijfde punt van de inning. Het werd ineens spannend, de stand was nu 9-8 en nog steeds nul uit.

Ook de Northern Stars voelde de bui hangen en grepen naar een derde werper. Dit was een side-arm werper. Hier hadden de heren niet op gerekend en de eerste twee uit konden dan ook snel genoteerd worden. Het was nu aan Bouke om de wedstrijd in leven te houden, maar ook hij kreeg snel twee slag aan de broek. Nog één slag en de wedstrijd was over, maar Bouke wist met een ploppertje over het binnenveld het eerste honk te bereiken. De heren waren nog in leven en hadden nog steeds de overwinning binnen handbereik. Helaas werd Bertus sr. de laatste uit van de wedstrijd middels een vangbal.

Na een lastig begin hadden de heren er toch nog een overwinning uit kunnen slepen, maar het mocht niet zo zijn. Zo werd voor de tweede week op rij de wedstrijd verloren met slechts één punt verschil. Volgende week spelen de heren hun laatste wedstrijd voor de zomerstop, wederom tegen een ploeg uit Friesland, thuis tegen de Drachten Diamonds. De wedstrijd begint om 14.00 uur. We hopen u dan te mogen vermaken met een leuke pot honkbal!